Вентилатор – избор

5442

С настъпването на пролетта и покачването на температурите, вероятно повечето от вас се питат „А как ще я караме лятото, щом сега е толкова топло?“.

Тази статия ще даде решение на тези от вас, които не са привърженици на масово употребяваните климатици. По-скоро, тук ще си говорим за една може би леко забравена алтернатива, но в същото време достатъчно ефективна. Естествено става дума за вентилатора. Какви са неговите предимства и заслужава ли си да имаме такова охлаждащо устройство у дома, ще разберете по-надолу в материала. Но за тези от вас, които просто търсят да изберат най-добрия евтин вентилатор, вижте списъка:

Най-добрите вентилатори на пазара в момента – цена и характеристики

Актуални промоции на вентилатори ТУК

Модел пералня със сушилня

Степени

Стойка

Особености

Цена

Star-Light ftdb – 60W

3 да LED дисплей, дистанционно

Виж тук

Rowenta VU2110F0

3 не Много тих

Виж тук

Sapir sp 1760 usb6

2 не USB

Виж тук

Esperansa es1760b

3 да тих

Виж тук

Rowenta Classic vu6140

3 да, кула кула

Виж тук

 

 1. Вентилатор със стойка Star-Light ftdb – 60W

Вентилатор със стойка Star-Light FTDB-60W, 60W, Диаметър 40 cм, LED дисплей, Дистанционно управление, Таймер, Регулируема на височина стойка, Кръгла поставка, Бял Този стилен вентилатор е бял на цвят и е с мощност 60 вата. Диаметърът на перките е 40 см и моделът разполага с LED дисплей, автоматична осцилация и таймер.

Виж тук

За по-голямо удобство, височината на стойката е регулируема. Степените при режима на работа са 3 – ниска, средна и висока. Най-голямото предимство на този модел е възможността за дистанционно управление. Ще го намерите на цена от около 60 лева.

Мненията на потребителите за Star-Light ftdb – 60W са:

 • Отличен вентилатор, работи много безшумно, стойката изглежда стабилна и здрава. За парите му бих го препоръчал.
 • Вентилаторът има много хубав дизайн. Работи отлично! Стабилен е.
 • Безшумен, мощен и модерен вентилатор на добра цена.
 • Доволна съм от избора си! Върши чудесна работа през горещите летни дни!
 • Доволна съм от продукта. Има 3 степени да регулация – Low, Medium, High.
  Лед дисплея е отличен както и дистанционното.
 1. Настолен вентилатор Rowenta VU2110F0

Вентилатор Rowenta VU2110F0, 2 Степени на работа, Диаметър 25см, много тих вентилаторТова настолно предложение на марката Rowenta е черно на цвят и разполага с две степени на работа. Моделът е компактен и лесно преносим – диаметър на перките 25 см. Както при предходния модел и този има автоматична осцилация.

Виж тук

Качеството, което е най-примамливо при този вентилатор е ниското ниво на шум – 41 децибела, което го прави идеален за спалня или офис.

Мненията на потребителите за за Rowenta VU2110F0 са:

 • Компактен размер и тих, но е много силен.
 • Много е добър, компактен и безшумен! Доволна съм от покупката си.
 1. Настолен USB вентилатор Sapir sp 1760 usb6

Настолен USB вентилатор SAPIR SP 1760 USB6, 2.5W, 5V, перки 15см, бялПредлагаме ви още един интересен настолен модел, който се захранва чрез USB порт, т.е. можете да го вземете със себе си където и да е, стига да има налични портове около вас. Съвместим е с преносими батерии, лаптопи, компютри и таблети.

Виж тук

Моделът е обезопасен със здрава метална решетка и е доста стабилен, благодарение на гумираната подложка в основата си. Разполагате с бутон за включване и изключване, за да не се налага постоянно да поставяте или махате USB кабела. Диаметърът на перките е 15 см, което прави модела изключително удобен за бюрото ви. Защо не и в кухнята. Вентилаторът работи много тихо, а цената му определено си заслужава около 13 лева.

Мненията на потребителите за Sapir sp 1760 usb6 са:

 • Страхотен и тих. Разумна покупка за охлаждане.
 • Много добро съотношение „цена-качество“.
 • Идеален! Изключително тих, нормално силен за размерите си. Работи и със зарядно на телефон, което е перфектно- не си задължен да го ползваш само на компютър. Цена- качество – перфектен!!!
 • Като цяло е добър. Почти е безшумен. Това, че може да се върти около оста си, за мен бе добра опция, защото го ползвам „с главата надолу“. Зарадвах се и на копчето отзад, което за включване и изключване и така си стои постоянно включен в USB буксата. Много добра цена за такъв продукт. Надявам се да работи много повече от гаранционния си срок.
 1. Вентилатор Esperansa es1760b

Вентилатор на стойка ESPERANSA ES 1760 B, 40W, 40 см, 3 степени на мощност, Регулиране на височината, Решетка - спици, бял/синЕто и още един модел със стойка. Диаметърът на перките е 40 см, като те са обгърнати от решетка с цел максимална защита. Този вентилатор е стабилен със своята кръстата стойка и освен това позволява регулиране на височината.

Виж тук

С 3 степени на работа и голям ъгъл на осцилиране, моделът би ви служил вярно в горещите летни дни на цена от около 40 лева.

Мненията на потребителите за Esperansa es1760b са:

 • За тези пари няма какво повече да се желае, монтажът е бърз и лесен, единственото което не разбрах за какво е най-горният бутон, който при натискане светва една лампа-не разбирам функцията му.
 • Супер вентилаторче…..лесно са монтира и е семпло и функционално…..доволен съм.
 1. Вентилатор кула Rowenta Classic vu6140

Вентилатор - кула Rowenta Classic VU6140, H 81 cм, 3 скоростиПоследният вентилатор, на който сме се спрели е с малко по-нестандартен дизайн, макар че спада към вентилаторите със стойка. Разликата при него е че прилича на кула. Като функции обаче, той не отстъпва по нищо на останалите модели.

Виж тук

Черен е на цвят и предлага на потребителите 3 степени на работа. Също така има налична осцилация и таймер. Цената му е около 145 лева.

Мненията на потребителите за Rowenta Classic vu6140 са:

 • Работи добре.
 • Трябва да се постави на допълнителна плоскост заради височината. Не успява успешно да се справи в стая с квадратура 12кв.м, въпреки това разхода на електричество е по-малък.

Всичко за вентилаторите

Още от дълбока древност, хората са търсили начини да се спасят от жестоките горещини. Използвали са бамбукови дъски и материали от други растения, които при въртенето им да раздвижват и охлаждат въздуха. Доста по-късно, през 1882 се появява и електрическият вентилатор, който се приема на световния пазар изключително добре и все повече страни започват масово да го произвеждат. Масовото производство предполага и по-голяма достъпност, съответно доста домакинства успяват да усетят ползите от охлаждащото изобретение.

В наши дни ситуацията е по-различна и хората имат огромен избор по отношение на охладителни системи вкъщи. Докато в миналото вентилаторът е бил единствен вариант, сега пазарът е превзет от климатиците. Нека обаче, да разгледаме какви са безспорните предимства на вентилаторите и до днес.

Предимства на вентилатора

 • Най-голямото и важно предимство е консумацията на енергия. Ако охлаждате дома си с климатик, това неминуемо ще се отрази солидно на сметката ви за ток. Вентилаторът, от друга страна, няма да натовари портфейла ви до такава степен, дори ако ползвате повече от един.
 • Повечето вентилатори са преносими, т.е. можете спокойно да местите охлаждащия уред от стая в стая, или дори да го вземете със себе си на вилата например.
 • Както всички знаете, климатиците имат свойството да изсушават въздуха, което е добре при наличието на влага в някои жилища. Но при липсата на влажност в едно помещение, сухият въздух по-скоро би навредил. С един вентилатор няма да имате подобен проблем. Действието на вентилатора е да раздвижва въздуха и по този начин да създава усещане за охлаждане.
 • Някои модели вентилатори, като тези за таван например, могат да допринесат за идеалния вид на интериора вкъщи и същевременно с това да поддържат една комфортна температура през летните месеци.

Как да изберем вентилатор

И така, нека разгледаме кои са най-основните характеристики на вентилаторите и с какво трябва да се съобразите, когато избирате вентилатор за някоя стая у дома.

При избора на вентилатор трябва да предвидите няколко важни фактора, които ще се отразят на неговата ефективност.

 • Вида на вентилатора
 • Неговата мощност
 • Дебит
 • Ниво на шум

Видове вентилатори за стая

Най-често използваните вентилатори за домашна употреба са настолни, такива със стойка или вентилатори за таван.

Настолните са с по-малки размери и могат да бъдат разположени на бюро, маса, върху плота в кухнята или на някой рафт. Компактни са и можете да намерите доста разнообразни модели, като такива с USB, които се свързват с компютър и не изискват наличието на контакт на близо.

Вентилаторите със стойка, може би са най-търсени към момента. Те са по-високи от настолните, като някои модели имат възможност за регулиране на височината на стойката. Също така, разполагат с функции като регулиране на наклона, няколко степени на работа, таймер, дистанционно управление, въртяща се глава и други. Един такъв вентилатор със стойка е добре да бъде разположен така, че да има достатъчно пространство около себе си, за да може да функционира правилно.

Разбира се, няма как да пропуснем и вентилаторите за таван. При тях има няколко по-специфични момента, на които да обърнете внимание. Както името им подсказва, те се монтират в повечето случаи в центъра на тавана, като за по-големи помещения е препоръчително да бъдат монтирани два. Ако желаете да се сдобиете с точно такъв вентилатор, ще трябва да предвидите големината на стаята, височината на стаята от пода до тавана, както и височината от пода до перките на вентилатора. В този случай ви препоръчваме да се посъветвате със специалистите по продажба и монтаж на този тип вентилатори, за да избегнете нежелани грешки.

Мощност на вентилатора и дебит

Следващите два показателя са взаимно свързани и те ще ви помогнат да определите от колко мощен вентилатор се нуждаете. Съществуват общоприети норми, по които можете да се водите, в зависимост от обема на помещението. Например за стая с квадратура 10-15 квадрата, най-добра работа ще ви върши вентилатор с обмен на въздуха от 200 до 600 кубика за една минута.

Ниво на шума при вентилаторите

Този критерии е доста важен, особено ако търсите вентилатор за спалнята или офиса. Допустимото ниво на шум според стандартите е около 60 db. В този смисъл, работата на вентилатор с подобно ниво на шум не би трябвало да ви безпокои по никакъв начин.

Със сигурност, вече се чувствате по-подготвени за предстоящите летни дни, нали? Жегата не бива да ви плаши, след като вече сте запознати с видовете вентилатори и техните особености. На който и модел да се спрете – няма да съжалявате. Всеки един от тях ще ви разхлади и ще направи атмосферата в дома ви по-търпима и комфортна през лятото. Не се колебайте, а направете вашата инвестиция още сега.