Настолни игри – приятни моменти за цялото семейство

5341

С какво свързвате така интересните за всички настолни игри?

Вероятно с деца, зарчета, пионки и може би редица други неща, но в общи линии най-честата асоциация е „игри за деца“. Истината е, че детето и играта са неразривно свързани и в тази статия ще разгледаме защо това е така, какви са ползите от игрите, в частност от настолните игри, но също така и подходящи ли са настолните игри за възрасни (съществува ли възрастова граница?). Освен това, ще ви дадем и полезни препоръки за най-популярните и интересни настолни игри на пазара.

Най-интересните настолни игри

В следващите няколко реда сме решили да ви представим едни от най-разпространените настолни игри в момента, на които могат да се наслаждават и деца, и възрастни:

Топ актуални настолни игри

  1. „Не се сърди човече“

Сигурно много от вас си спомнят как сте се състезавали с брат си или със съседчето от другия блок кой първи ще вкара всичките си пионки в центъра. Истината е, че колкото хлапетата се забавляват с нея, също толкова възрастни се изнервят или радват, играеки я с децата си или с приятелите си.

Какви са правилата?

Комплектът включва зарче, 16 пионки и табло. Играят от двама до четири играчи. Всеки играч взима по четири пионки от един цвят и ги поставя по една в малките кръгчета на кръга, отбелязан със същия цвят. Играта включва зарчета, които показват с колко точно могат да се придвижват пионките на всеки участник. Целта е да прекарате всичките си 4 пионки през набелязания маршрут и накрая да ги вкарате във вътрешната част на триъгълника в центъра. Всичко това без противника ви да ги събори. Победител в този, който вкара всичките си пионките пръв.

Любопитен факт, че индийската игра  „Пачисим“, която е подобна на тази, е национална игра в Индия.

Когато искате да си закупите „Не се сърди човече,“ изборът е голям, като можете да намерите играта в най-различни размери, варианти и цени. Ако ви трябва джобен размер, удобен за пътувания или излети или пък специални комплекти с принцеси и други анимационни герои, няма никакъв проблем – на пазара има всичко.

  1. „Туистър“

Ако искате игра, която да ви позволява да се раздвижите, то „Туистър“ е перфектна за вас. Самото име (twist – извивам) подсказва, че ви очаква много разтягане и извиване във всякакви форми и посоки.

Какви са правилата?

Комплектът включва голям чаршаф, разграфен на 24 разноцветни кръга и малко табло със стрелка. Един от участниците завърта стрелката, която посочва кой крак или ръка на какъв цвят трябва да застане. Така стрелката се върти по ред за всеки играч. Целта е да не паднете или да не излезете от очертанията на кръга. Печели последният запазил равновесие.

Любопитен факт за играта е, че тя е най-често използваната игра в филмите и телевизията.

От нея също има голямо разнообразие, отново според цената, материалите, от които е направена и размерите.

  1. „Дженга“

Сравнително нова на българския пазар, „Дженга“ не е толкова изразено физическа игра, колкото „Туистър“. Тя изисква повече концентрация, пространствено мислене и търпение.

Какви са правилата?

Целта на играта е да се построи възможно най – висока кула. За целта има 54 идентични плочки. Преди да започне играта от тези 54 плочки се строи стабилна кула от 18 етажа. След като кулата бъде построена, играта стартира, като на всеки ход играчите имат право да изтеглят по една плочка от произволен етаж без да докосват най-горния завършен етаж. С изтеглената плочка те надстрояват най-горния незавършен етаж. Когато играчите теглят избраната си плочка, могат да ползват само едната си ръка. Също така, могат да избутват леко странични плочки, като внимават да не нарушат цялостното равновесие. Краят на играта идва, когато кулата се срути или ако от нея падне дори една плочка. Играчът, който последен е успял успешно да сложи своята плочка преди срутването на кулата, печели.

Любопитен факт е, че създателката на играта Лесли Скот й дава названието „Дженга“ – дума, взета от африканския език суахили, която означава строя или построявам.

Тук разнообразието на варианти е голямо. Има пластмасови и дървени, джобен размер и огромни, които могат да достигнат човешки ръст.

  1. „Скрабъл“

„Скрабъл“ е игра на думи, изключително подходяща за деца, които тепърва се учат да спелуват и пишат, както и за възрастни, защото стимулира мисленето и паметта.

Какви са правилата?

Комплектът съдържа дъска или табло, разграфено на малки квадрати и плочки с изписани всички букви от азбуката по няколко пъти.  Всяка буква носи определен брой точки. Целта на играта е да се състави дума от плочките, които държи всеки играч, като в същото време думата да се съчетае с някоя или някои от думите от таблото. Всички плочки, използвани в кръг на играта, трябва да бъдат поставени в редица вертикално или хоризонтално. Започва се от средата на дъската. Всяка дума носи точки, като накрая печели този с най-много брой точки.

Любопитен факт е, че думата скрабъл идва от англ. език и означава „драсканица“.

Както при всички останали игри и при тази има много варианти, размери и дори форми.

  1. „Монополи“

Може би една от най-играните настолни игри, която радва малки и големи от около 100 години насам. Играта е много подходяща за децата, защото предоставя идеална възможност да ги научите да боравят с пари, както и да смятат и изваждат. За по-големите също е забавно, защото могат да купуват квартали, да строят и да продават.

Може да закупите Монополи от Emag.bgНатолни игри за деца и вързастни - Монополи

Какви са правилата? Играта включва голямо табло, пионки, зарчета, специални карти и игрални банкноти. Играят между двама и осем души за надмощие и контрол над областта, която представлява самото игралното поле. Идеята на играта се състои в закупуване на имоти, застрояване и търгове. Търговете се организират при определени условия. След като всички имоти се разпродадат между играчите, „монополистите” търгуват между себе си имотите, за да могат след това да застрояват. Целта на застрояването е да се взема „наем“ от останалите играчи, когато някой от тях попадне на мястото. За да може да строи, един играч трябва да е събрал всички части от една улица като прилежащите й гари, булеварди и други. Победител е този, който успее да накара всичките си съперници да загубят парите си.

Любопитно за играта е, че  тя може да отнеме от 2 часа до 70 дни подред, което е най-дългата игра на „Монополи“ провела се до момента, продължила 1680 часа.

Тук също има различни размери и различни варианти на играта. Можете да намерите „Монополи – Минионите“ или „Монополи Хари Потър“, както и много други.

  1. „ Шахмат“

Шах - настолна игра за деца и възрастни Шахът е една от най-старите игри в света, която стимулира паметта, пространсвеното мислене, концентрацията и какво ли още не. За разлика от останалите игри, обаче, в нея участват само двама души.

Може да закупите този шах от Emag.bg

Какви са правилата? Шахматът се играе върху квадратна дъска, която е разделена на 64 (8×8) квадратчета. Цветовете на половината квадратчета е бял, а на другата половина – черен. Всеки играч разполага в началото с 8 пешки, 2 топа, 2 коня, 2 офицера, 1 царица и 1 цар. Целта на играта е да плените царя на противника. Това се нарича мат или матиране. За да се постигне това, фигурите извършват определени движения по дъската, наречени ходове, като трябва да се спазват правилата за тяхното движение. Първи на ход са винаги белите. Когато фигура от един цвят може да се премести на дадено поле, но то се окаже заето от фигура на противника, се извършва „вземане“. При това действие фигурата, която е била първоначално на полето, се премахва от дъската, а другата се поставя на нейно място. Вземат се само фигури на противника.

Любопитен факт – думата „шах“ от персийски означава император, а думата мат – мъртъв.

Дървени, пластмасови, метални, изработени от слонова кост, мрамор и какво ли още не – комплекти има всякакви.

  1. „Диксит”

Dixit настолна играСтрахотна и доста нестандартна игра, която от скоро се радва на внимание в България, но за сметка на това бързо събира привърженици. Играта провокира предимно въображението в играчите и стимулира техните способности да се изразяват.

Може да закупите Dixit от Емаг

Правилата: може да се играе от цели 12 играча и хубавото е че колко повече са играчите, толкова по-интересна и забавна става играта. Всеки от играчите разполага с 6 карти. Определя се кой ще е първият „разказвач”. Той поставя началото на играта като избира една от своите карти, без да я показва на останалите. Разказвача трябва да опише своята карта по определен начин с думи, изречения, звуци или както намери за добре. След това той я поставя на масата с лице към нея. Останалите играчи преглеждат своите карти и са длъжни да поставят на масата карта, която най-много прилича на описаните на разказвача. Картите се разбъркват и всички освен разказвача гласуват за това коя е неговата карта. Определени точки печелят тези, които са познали, както и тези за които е гласувано погрешно. Играта е страхотна и става още по забавна ако я играете с познати. Освен това се продават и допълнителни тестета с карти, в случай че традиционния комплект ви омръзне.

Настолните игри заемат сериозен от дял разлекателната индустрия и в магазините можете да намерите настолна игра от всеки тип и за всеки вкус. Благодарение на която и да е от гореизброените игри вие можете да си спретнете една прекрасна семейна вечер с децата или пък забавна вечеринка с приятели.

Настолните игри и децата

И така, първият въпрос е защо играта е изключително важна при възпитанието и развитието на децата. Без да навлизаме в научни дебати и сложни словоизлияния, ще кажем само, че играта е един от първите и базисни методи за комуникация. Разбира се, детето започва да общува със света веднага след раждането, но в началните стадии това общуване е ограничено единствено и само до онези, които се грижат за него.  Освен това комуникацията се изразява в задоволяване на най-основните нужди – храна, вода, топлина и т.н.

За да навлезнат в следващата фаза на развитие, децата трябва да започнат да общуват с други деца. Най-лесният начин това да стане е чрез игра.

Настолните игри могат и да играят ролята на помощник във възпитанието и образованието на детето. Често пъти, най-добрият начин да покажем и да научим детето си на щедрост, грижа и съчувствие, е именно като ги представим в игра.

Игрите са ключови, когато става дума за развитие на въображението. Там те нямат равни. Поставяйки детето в различни и нови за него условия, като в същото време то продължава да се намира в сигурна среда, позволяват образуването на нови връзки, придобиването на нови знания, като в същото време се стимулира и креативността му.

Нещата обаче не спират до тук, защото именно чрез игрите, децата развиват още по-добре възприятията си – усещането за пространство, за време, концентрацията и вниманието. Освен това чрез играта даваме шанс на детето да изрази себе си. Защо мислите, всички специалисти, работещи с деца, пълнят офисите си с играчки? Не е защото не са пораснали, а защото знаят, че чрез играта децата говорят за неща, които не могат да изразят по друг начин.

Дали обаче всички тези ползи спират след определена възраст?

Чисто и просто – НЕ!

Настолни игри за възрастни

Да започнем отново със социалната роля на играта. Най-добрият и бърз начин да се сприятелиш с нови хора е докато играете. Най-добрият начин да се сработиш с нови колеги отново е играта. Както може би знаете, така наречените тиймбилдинги имат за цел сплотяване на колектива, например, като основния похват са съвместните игри.

Идва наред възпитанието. Само защото сте станали на 20, 30 или 40 години въобще не означава, че сте успели да усвоите всички качествата и умения. Не, не, не, живота не е толкова лесен. Милиони хора по света използват игри като „Не се сърди човече“, за да се научат да конролират гнева си или други емоции, с които имат проблеми.

От друга страна, игри като шах и скрабъл стимулират мисленето, паметта, концентрацията, комбинативността и въображението независимо дали си на 10 или на 80 години.

Връщайки се на ползата от играта като форма на себеизразяване, за това също няма възрастови граници. Не е случайно, че ролевите игри са едни от най-популярните в света. Освен това игрите ни позволяват да се насладим на преживявания, които иначе биха били невъзможни. Колко хора в днешно време могат да покоряват магически светове, съюзявайки се стратегически с Мечия народ, например? Много, ако играят играта „Баталия“.

Не на последно място – и за малки, и за големи, игрите са страхотен начин да дадете почивка на мозъка си от рутината, да релаксирате и да забравите за малко грижите си, както и да пренасочите енергията си в нещото позитивно.

Избор на настолна игра за деца

В наши дни вие спокойно можете да зарадвате детето си, независимо на каква възраст е то с определен вид настолна игра. Можете да намерите приключенски, изследователски, образователни, исторически, забавни и още много други.

Ето и някои идеи:

„Талант”, „Лото с животни”, „Имаш ли парички?”, „Магически трикове”.

Избор на настолна игра за възрастни

Разнообразието за възрастни не е по-малко. Ще останете изненадани от това колко голям избор имате. Интересното е че ако искате да се забавлявате с голяма компания, можете да си изберете някоя ролева игра или пък защо не – една „Ролетка” с шотове за повдигане на настроението.

А игри като „Енциклопедия”, „Европолия”, „Атлантида”, „Баталия” и други можете да играете както с приятели, така и с малко по-големите си деца. Друг вариант е да потърсите комплектите от няколко събрани семейни игри, за да бъде доволно цялото семейство и да имате налично разнообразие.