Най-добрите прахосмукачки-робот

13

Прахосмукачката робот отдавна не е иновация и за мнозина се превърна в познат атрибут на домакинските уреди. Тя е предназначена да улесни ежедневната домакинска работа. Напълно автоматизирана, тя поема работата по почистването на вашия дом, без дори да се налага да сте там.

На пазара има много голям избор от роботизирани прахосмукачки, но богатия набор от функции и сложни алгоритми често ни обърква. Не всеки разбира кой тип сензор е по-добър, какъв обем трябва да има батерията, колко боклук трябва да побира контейнера, какво е виртуална стена и за какво служи.

Когато избирате прахосмукачка робот, трябва да вземете предвид някои важни параметри, от чиято наличност и оптималност до голяма степен ще зависи колко новият уред ще бъде полезен за вас.

Най-добрите модели прахосмукачки робот (подробности за моделите по-долу):

  1. Робот прахосмукачка Rowenta X-Plorer Serie 95 Animal RR7975
  2. Робот прахосмукачка Xiaomi Mi Mop PRO, Прахосмукачка и моп
  3. Робот прахосмукачка iRobot Roomba 698, Li-ion, Оптимизирана консумация 26Wh, WiFi, Alexa&Google
  4. Робот – прахосмукачка, ILIFE V7S PLUS
  5. Робот прахосмукачка DREAME D9 Floor Mopping Robot

Различните повърхности се почистват по различен начин

Устройствата от този тип могат автоматично да отстраняват всякакви малки отпадъци и прах, натрупани в продължение на няколко дни от пода – те бързо засмукват песъчинки, мъх и други малки частици.

Плочките, паркетът и ламинатът са любими повърхности за роботите, защото такива повърхности не създават ненужна работа за електродвигателите и колелата.

Прахосмукачката робот не е предназначена за пране на засъхнали петна и почистване на килими с висок косъм. Косъмът на килима създава натоварване на двигателите. За да може устройството да изсмуква отпадъци от пухкави повърхности – килими, мокети, пътеки – важно е дължината на косъма да е не повече от 1,5 см.

По подразбиране всички модели трябва да се справят с животински косми, но в действителност само роботи с въртяща се турбо четка, която често е изработена от силикон, показват добри резултати.

Добрите модели на известни марки могат да премахнат свежи, все още не изсъхнали петна от повърхността – капки разлята течност или прясна мръсотия, вместо да ги размазват.

Максимална площ за почистване

При избора на прахосмукачка робот е важно да съпоставите площта на помещението или цялата къща, която устройството ще почиства, с времето на работа. Този параметър се нарича максимална площ, но не всички производители го посочват в спецификацията на устройството. По-често купувачите трябва да се съсредоточат върху косвени знаци: време на работа, обем на контейнера за прах.

Например, известно е, че прахосмукачките роботи Xiaomi могат да работят 150 минути с едно зареждане. Това време е достатъчно за почистване на апартамент до 250 кв. м. Ако при закупуване на оборудване от друга марка не е ясно за каква площ е предназначено, правилото ще помогне: 1 час работа = 100 кв. м. Това не е точна формула, но ще помогне да се отсеят неподходящите уреди. Друг вариант е да попитате консултанта в магазина.

Вид и капацитет на батерията

Все още можете да намерите модели, обикновено бюджетни, които използват вече остаряла Ni-Mh батерия. Този факт предполага, че производителят е решил да спести от разходите. За предпочитане вземете роботизирани прахосмукачки с Li-Ion (литиево-йонна) или Li-Pol (литиево-полимерна) батерия. Те са по-издръжливи и надеждни.

Животът на батерията зависи пряко от капацитета на батерията. За добър индикатор се счита минимум 2500 mA / h. Разбира се, повече е по-добре. Ако прахосмукачката попадне в „капан“, трябва да сте спокойни, че нейната батерия ще има достатъчно „сила“, за да осигури запас от време за излизане от трудната ситуация.

Мощност на засмукване и обем на контейнера за прах

По-мощните устройства са по-скъпи, но качеството на тяхното почистване ще бъде по-добро. Моделите могат условно да бъдат разделени на три класа.

Мощността на роботите със слаба смукателна мощност е 15-20 вата. Такава прахосмукачка е достатъчна само за изпълнение на най-простите задачи: почистване на прах и малки мъхове от дрехите. Това устройство няма да може да почисти килима или да премахне по-големи замърсявания.

Средна мощност – 30-35 вата. Повечето от моделите, които се намират в магазините, принадлежат към тази категория. Техните възможности са достатъчни за отстраняване на мръсотия, работа върху килими.

Най-мощните модели до 90-120 вата са препоръчваните от нас модели, които трябва да търсите. Такива роботи ефективно събират косми от домашни любимци и почистват килимите по-добре.

Производителят изчислява обема на контейнера за прах, като взема предвид повърхността и това не е най-важният параметър. Контейнерът за прах от 0,3 литра е достатъчен за почистване на стая до 40-50 квадратни метра. За мезонети или голямо студио е подходящ модел с обем от 0,5-1 л.

Ниво на шум при работа

С този параметър ситуацията е по-особена. От една страна, когато всички са вкъщи, шумът, който се чува под краката ви, може да бъде досаден. От друга страна, ако е наистина мощна прахосмукачката робот, тогава едва ли може да бъде напълно тиха на максимум. Като цяло е препоръчително да изберете модели, чиято максимална сила на звука не надвишава 75 dB, а в стандартния режим на работа варира между 50-65 dB.

Сензори и навигация

Прахосмукачките роботи използват сензори за навигация в пространството.

Оптичните сензори предотвратяват сблъсъка на робота с обект, който е на пътя му.

Инфрачервените сензори се състоят от излъчвател и приемник, те работят по двойки и определят разстоянието до обектите, а също така знаят как да изчислят височината – това е необходимо, за да не падне роботизираната прахосмукачка по стълбите, което е много важно за мезонети.

От вида на сензорите зависят маневрите на робота и способността му да се ориентира в пространството.

Ултразвуковите сензори най-често са резервна система на инфрачервените. Това е необходимо, за да може роботът да види вратите и да намери изход, ако е карал под диван или друга мебел.

Зад бронята са монтирани механични сензори – при контакт с твърд предмет, като крак на стол, налягането се прехвърля към механичен бутон, който затваря веригата. Така електрониката разбира, че е настъпил удар.

Сензорите за ниво на замърсяване определят състоянието на определено място – пода или килима. С тяхна помощ роботът може да регулира интензивността на почистване.

Навигация

Колкото по-добре е прахосмукачката-робот ориентирана в пространството, толкова по-бързо, по-ефективно и с по-малко енергия ще се справи със задачите. Перфектната навигационна система помага за намаляване на вероятността от необработени зони, заплитане на кабели, задръствания в предмети, на крака на мебели, помага за създаване, запаметяване и редактиране на етажен план.

Варианти на навигация:

Контактен механичен бъмпер + IR сензори. Най-простият вариант, характерен за много бюджетни модели, предназначен за обслужване на малки площи от 30-40 m².

Жироскоп. По-добър вариант, при който устройството може да запомни маршрута, автоматично да намира базата за презареждане, по-ефективно използва сензори за откриване на стени и препятствия. Роботи, оборудвани с жироскоп, вече могат да почистват няколко стаи с обща площ до 60 m².

Камера (една или повече). С помощта на този сензор помещенията се сканират визуално, става възможно изграждането на карта, формирането на оптималния маршрут, обслужваната площ нараства до 100 или повече квадратни метра. Често камерата дори има функция за дистанционно наблюдение на къщата.

LiDar. Помага за проследяване на разстоянието до стени и други препятствия в реално време, допринася за точното изграждане на карти на помещения (общо и отделни стаи), запазването им в паметта за оптимизиране на последващото почистване. Прахосмукачките с LiDar се чувстват уверени дори когато работят върху големи площи.

LiDar комбиниран с камера. Най-модерната опция за навигация към днешна дата, благодарение на която прахосмукачката робот навигира в стаята възможно най-точно, вижда и заобикаля препятствията (включително малки предмети, „изненади“ от домашни любимци) и не се заплита в кабели.

Турбо четката и функция за мокро почистване

Турбо четката осигурява допълнителни предимства при почистване: ролките в тялото се въртят с постоянна скорост от вградения мотор, така че тя събира добре дълги коси и космите от домашни любимци. Технологията

Възможността за мокро почистване е все по-често срещана при роботизираните прахосмукачки и е особено актуална за хора, страдащи от алергии. Производителите използват три варианта на дизайн.

При моделите с дюза за пръскане и суха кърпа водата се пръска под налягане върху пода и след това се абсорбира от влакнеста вложка. В резултат на това роботът не оставя мокра следа.

Най-популярни са вариантите с подвижен блок с вода, върху който е поставен парцал. Най-евтините разновидности са с фибран, който трябва да се намокри и закрепи на ръка. В такива модели няма воден блок.

Допълнителни функции

В допълнение към основните характеристики, много прахосмукачки роботи имат и други полезни функции. Помислете дали не са подходящи и за вас.

Приложение за телефон. Прахосмукачката може да се стартира, дори ако не сте вкъщи, и ще бъде изключена при пристигането ви. Там също се избира режимът на работа: най-често има няколко от тях.

UV лампа. Полезно е в къща, където живеят малки деца или има животни. Лампата дезинфекцира подовата повърхност, убивайки вредните бактерии и микроби.

Виртуални стени и забранени линии. Чрез приложението можете да ограничите работата на устройството: задайте огради, които то няма да пресича.

Изграждане на карти, зониране на помещенията. Създава се точен план на жилището с разделяне на стаи, за всяка от които е реалистично да се зададат ограничения, да се зададе отделен график, режим на работа.

Работа с гласови асистенти. Интелигентният асистент се включва и получава команди чрез Alice.

Разпознаване на килим с автоматично увеличаване на мощността. Подобрете ефективността на почистване, като същевременно пестите енергия от батерията, когато сте на твърди повърхности.

Възможност за едновременно сухо и мокро почистване. Удобно е, когато подът е обезпрашен и освежен с влажна кърпа. Най-модерните роботи почистват добре и петна с подвижна вибрационна платформа (моп).

Почистване без прекъсване. Ако роботът бъде разреден преди края на работата, той ще запомни къде е спрял. Това е удобно, тъй като не се налага отново да почиства цялата стая.

Преодоляване на прагове. Някои прахосмукачки могат да се движат през вътрешни прагове с височина до 2 см.

Електронна система за дозиране на вода. Не всички покрития са подходящи за обилно намокряне, следователно, например, за ламинат или паркет е по-добре да зададете минимална влажност.

Самопочистващ се. Това са роботи, които имат станция за автоматично изпомпване на боклук в торба, което е достатъчна за 1-2 месеца. Такъв аксесоар не е евтин, но е невероятно практичен и по-хигиеничен.

Представяме ви няколко високо оценени от потребителите модела прахосмукачки робот предлагани от Emag.bg.

Най-добрите робот-прахосмукачки

Робот прахосмукачка Rowenta X-Plorer Serie 95 Animal RR7975, Мощност на засмукване 12000Pa, 75W, Контейнер 0.5 л, Навигация LiDar, Вграден моп, 4 функции за почистване, Съвместимост smartphone, Функция Auto Boost, Черен

Това е мощна и много практична прахосмукачка робот с усъвършенствано мокро почистване, която си заслужава да я имате. Lidar отговаря за навигацията. Оборудвана е с механичен бутон, който предотвратява засядане под мебели.

Прахосмукачката-робот се управлява чрез собствено мобилно приложение.

Робот прахосмукачка Rowenta X-Plorer Serie 95 Animal RR7975Rowenta X-Plorer Serie 95 Animal RR7975 изгражда карта на стаята и автоматично я зонира в стаи. Основните четири режима на работа са:

  • автоматично почистване на цялата налична площ;
  • режим „зониране“, който ви позволява да изберете зони на картата за почистване и дори да дадете име на тези зони;
  • режим „стая“ – можете да изберете необходимите помещения за почистване и последователността на почистване на тези помещения;
  • локално почистване в определена точка на картата.

Можете да зададете подходящата мощност на засмукване и дебит на водата на мопа за всяка стая. Например, в стаи с дървени подове е по-добре да настроите мопа на минимална или средна степен на намокряне, за да не повредите подовата настилка. И където има плочки, можете да инсталирате по-обилно намокряне на мопа.

Разделът „виртуални граници“ позволява да зададете забранени зони на картата, дори отделни режими на мокро почистване.

Можете да включите режим за автоматично увеличаване на мощността при почистване на килими или режим на интензивно мокро почистване. Във втория режим роботът се движи в модел на рибена кост като роботи за полиране, което ви позволява по-добре да изтъркате мръсотията от пода.

Предвидена е възможността да настроите планирано почистване, като изберете часа, дните от седмицата, всмукателната мощност, нивото на водоснабдяване и подходящите стаи за почистване, ако е необходимо. Освен това си струва да се отбележи, че прахосмукачката робот поддържа управление чрез Alice.

Основни характеристики:

Тип почистване – сухо, мокро и комбинирано.

Батерия – Li-Ion 3200 mAh.

Всмукателна мощност – до 12000 Pa.

Време на работа – до 225 мин.

Време за зареждане на батерията – 4 часа.

Обем на контейнера за прах – 500 мл.

Обем на резервоара за вода – 220 мл.

Проходимост на препятствия – до 20 мм.

Размери – 35х35х10 см.

Консумация на енергия – 75 W.

Ниво на шум – 53 dB.

 

Робот прахосмукачка Xiaomi Mi Mop PROРобот прахосмукачка Xiaomi Mi Mop PRO, Прахосмукачка и моп, Функция WI-FI, 33 W, Клас A+++, LSD лазерна навигационна система, Функция Room recognition, Google Assistant&Alexa

Прахосмукачката робот Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro осигурява 3 режима на почистване: сухо, мокро и комбинирано. Оборудвана е с вграден резервоар за вода и иновативна помпа. Това осигурява постоянно наблюдение на подаването на течност, което позволява използването на устройството дори върху дървени подове. Освен това предотвратява изтичане дори когато машината е неподвижна. В режим на мокро почистване прахосмукачката се движи в специална посока, за да гарантира, че подовите настилки са напълно почистени от мръсотия. Двойният контейнер осигурява отделни резервоари за събиране на боклука и пълнене с вода.

Патентованото приложение Mi Home предоставя широка функционалност. То ви позволява да изберете режими на работа, да настроите автоматична работа на устройството, да активирате вторичен режим на почистване или допълнително почистване покрай стените или ръбовете на мебелите.

Освен това чрез приложението можете да проучите графика за почистване, да зададете времето, когато почистването ще бъде забранено, да инсталирате виртуални стени, да редактирате или запазите картата на помещенията, да изберете език за известяване и др.

Автоматизираната работа на Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro се основава на използването на редица сензори и навигационна камера. Данните се събират много бързо и моментално се съставя карта на помещенията.

Основни характеристики:

Тип почистване – сухо и мокро

Батерия – Li-Ion 3200 mAh.

Всмукателна мощност – 33 W.

Време на работа – до 110 мин.

Време за зареждане на батерията – 4 часа.

Обем на контейнера за прах – 300 мл.

Обем на контейнера за вода – 200 мл.

Проходимост на препятствия – до 20 мм.

Размери – 35х35х9,45 см.

Тегло – 3,6 кг.

Консумация на енергия – 33 W.

Ниво на шум – 77 dB

 

прахосмукачка робот iRobot Roomba 698Робот прахосмукачка iRobot Roomba 698, Li-ion, Оптимизирана консумация 26Wh, WiFi, Alexa&Google, 3-Stage Cleaning System, Сензори за стълби, Механична смукателна система + Засмукване с 2 въртящи се четки Multi Surface, Патент iRobot, Светлосив

Roomba 698 е проектиран да почиства различни подове, като същевременно се бори с прах и косми от домашни любимци. Използвайте мобилното приложение, за да програмирате 7-дневен цикъл на почистване. Данните и командите се обменят чрез безплатното мобилно приложение iRobot Home.

Прахосмукачката осигурява мощно засмукване, почиства покрай стените и прониква в труднодостъпни места. Тя е винаги готова за употреба и не изисква потребителят да я  настройва към повърхността на пода. Височината от него до блока на четката се регулира автоматично, като се има предвид вида на почистваната повърхност. В резултат на това роботът гарантира най-ефективното почистване.

Сензори постоянно следят качеството на почистване на пода, принуждавайки робота многократно да преминава през трудната за отстраняване мръсотия. Този принцип на работа спомогна за постигане на най-добър резултат при почистване.

Основни характеристики

Тип почистване – сухо

Батерия – Li-Ion 1800 mAh.

Живот на батерията – 180 мин.

Време за зареждане на батерията – 180 мин.

Обем на контейнера за прах – 600 мл.

Размери – 34х34х9,20 см.

Тегло – 3,6 кг.

 

 

Робот - прахосмукачка, ILIFE V7S PLUS, 34 х 34 х 8,1 см, розовРобот – прахосмукачка, ILIFE V7S PLUS, 34 х 34 х 8,1 см, розов

Прахосмукачката робот е предназначена за сухо и мокро почистване на гладки повърхности, също така ще може да почиства килими с малък косъм благодарение на монтираната турбо четка.

Прахосмукачката робот почиства пода с едностранна трилъчева четка, както и с хибридна ротационна електрическа четка. Наричаме електрическата четка хибридна, защото има както твърди косми, които са подходящи за почистване на килими, така и меки гумени гребени за гладки подове.

Роботът има следните режими на работа: автоматичен; ръководство; локален; по периметъра.

При сухо почистване на пода отпадъците се насочват в монтирания прахоуловител с обем 300 милилитра с предфилтър за улавяне на големи отпадъци и фин филтър за по-фини отпадъци, прах, бактерии и микроорганизми.

Като допълнителни функции прахосмукачката робот автоматично стартира в определено време, както и мокрото почистване. За мокро почистване на дъното се монтира подвижен панел, върху който е прикрепена микрофибърна кърпа. Намокрянето на кърпичките се извършва автоматично по време на работа, но за най-добър резултат можете също да ги намокрите предварително сами.

Можете да управлявате прахосмукачката робот iLife V7s Plus с инфрачервено дистанционно управление. Управлението е ясно и удобно.

Основни характеристики:

Тип почистване – сухо и мокро.

Батерия – Li-Ion 2600 mAh.

Всмукателна мощност – 600 Pa.

Живот на батерията – 2 часа.

Време за зареждане на батерията –  5 часа.

Височина на препятствието – до 10 мм.

Обем на контейнера за прах – 300 мл.

Обем на контейнера за вода – 300 мл (60 мл отделение за твърди отпадъци)

Размери – 34х34х8,4 см.

Теглото – 3 кг.

Ниво на шум – 55 dB.

 

Робот прахосмукачка DREAME D9 Floor Mopping RobotРобот прахосмукачка DREAME D9 Floor Mopping Robot, 40 W, Управление чрез приложението Mi Home, Съвместимост Amazon Alexa, Автономност 150 минути, Лазер LDS 3.0

Прахосмукачката робот е с LiDar  навигационен сензор и бутони за управление отгоре. Има функция за мокро почистване. За целта в комплекта има резервоар за вода от 270 мл и микрофибърен моп, който според производителя е изработен от антибактериални материали и унищожава до 99,9% от бактериите.

Навигационната система се състои от 13 сензора, анализиращи 2800 точки/сек и помага да се определи местоположението на прахосмукачката. Роботът прахосмукачка знае и как да прави виртуални карти.

Прахосмукачката може да преодолява препятствия с височина до 2 см.

Прахосмукачката се конфигурира чрез приложението Xiaomi Mi Home. Чрез приложението можете да започнете и завършите почистването, да изпратите прахосмукачката да се зарежда по време на почистване, както и да редактирате картата, да разделите помещенията на зони и да конфигурирате прахосмукачката.

В настройките на устройството можете да зададете времевия диапазон, през който прахосмукачката няма да почиства, ако сте създали график за почистване, да активирате автоматично възобновяване на почистването след зареждане на прахосмукачката, ако тя се разреди по време на почистване, както и да активирате усиленото засмукване режим, когато прахосмукачката се сблъска с килима.

Основни характеристики:

Тип почистване – сухо и мокро.

Батерията – Li-Ion, 5200 mAh.

Всмукателна мощност – 3000 Pa.

Време на работа – до 150 мин.

Обем на контейнера за прах – 570 мл.

Обем на контейнера за вода – 270 мл.

Проходимост на препятствия – до 20 мм.

Размери – 35х35х9,6 см.

Консумация на енергия – 40 W.

Тегло –  3700 гр.