Микровълнова фурна – избор за 2022

11001

Микровълновата фурна е още един кухненски уред, който изисква вашето внимание. Както при хладилниците, пералните и всички останали уреди в едно домакинство, така и при микровълновите има определени особености, с които е добре да сте запознати, когато правите своя избор.

Актуални промоции на микровълнови фурни ТУК

Без съмнение, можете да попаднете на разнообразни мнения за микровълновите печки, но те притежават няколко безспорни предимства, които всъщност ги правят незаменима част от всяко кухненско оборудване:

 • Най-голямото предимство на този вид уреди е пестенето на време. Благодарение на микровълновата печка вие можете да затоплите дадено ястие много бързо и да му се насладите веднага.
 • Затоплянето на течности също става за отрицателно време.
 • Микровълновите с повече функции пък ви дават възможност за размразяване на продукти, както и за приготвяне на нови ястия.
 • Уредът е изключително подходящ за семейства с много членове, които се прибират по различно време в къщи. При наличието на микровълнова не е необходимо всеки един от тях да включва традиционната електрическа фурна, за да затопли обяда си. Достатъчно е да сложи порцията си в микровълновата и след минута – две тя ще е готова за консумация. Именно от това става ясно, че с микровълновата фурна ще можете да пестите не само време, но и енергия.

Сега ще разгледаме и основните въпроси, на които трябва да си отговорите преди да пристъпите към самия избор на уреда.

Избор на микровълнова фурна

Монтаж на микровълновата

Измерете с какво място разполагате за монтиране на микровълновата печка!

Къде ще бъде разположен уреда?

Това е стартовият въпрос, с който да започнете. Помислете добре с колко място разполагате и го измерете правилно – височина, дължина и дълбочина. Така ще можете по-лесно да се ориентирате към дадени модели и ще бъдете сигурни, че уредът няма да се окаже твърде голям или малък.

Задължително предвидете и по още малко място от всички страни. Важното при микровълновите фурни е че те трябва да се вентилират, когато са в режим на работа.

Естествено, в близост трябва да има контакт. Също така, помислете на коя страна ще е по-удобно да се отваря вратата. В случай че не разполагате с достатъчно място от двете страни, можете да разгледате модели с врата, отваряща се нагоре.

Микровълнови фурни с най-висок рейтинг от потребителитеТУК

Ако в момента планирате обзавеждането на новата си кухня добра идея е да се насочите към уредите за вграждане. Така ще бъдете сигурни, че ще получите една цялостна визия на кухнята ви и освен това мястото ще бъде максимално оползотворено.Трябва да имате предвид обаче, че в повечете случаи микровълновите фурни за вграждане са по-скъпи спрямо „стандартните“ микровълнови.

Съветваме ви при възможност, да разположите микровълновата си малко по-високо, ако имате деца. Така ще я предпазите от палавите детски ръчички.

Колко важна роля ще играе микровълновата фурна във вашата кухня?

Колко често ще я използвате? Дали ще е от полза само за претопляне и размразяване, или имате намерение да готвите в нея? Не пренебрегвайте тези въпроси и наистина помислете за тях. Излишно е да плащате за куп функции, които няма да изпробвате нито веднъж, но също така покупката би била безсмислена ако се окаже, че не може да удовлетвори основните ви нужди.

Вместимост на микровълновата

Отговорите на всичките тези въпроси ще ви дадат ясна представа относно какво точно да търсите. Например, вече ще знаете микровълнова с каква вместимост ще е достатъчна за вашето домакинство. За тези от вас, които ще използват уреда за готвене е добре да се ориентират към микровълнови с по-голям обем – 20 литра и повече, а любителите на грила нека разглеждат комбинирани модели с обем от 27–28 литра.

И обратното, ако фурната ви трябва само за да претопляте ястия, достатъчно е да изберете по-малък модел.

Мощност

Също така, след като знаете за какво ще използвате новата си микровълнова печка, ще може да прецените дали се нуждаете от такава с голяма мощност или не. Мощността е показателят, от който зависи скоростта на сготвяне на ястието или на неговото размразяване. При повечето модели мощността варира от 700 до 1000 вата, като колкото по-голяма е тя, толкова по-лесно ще бъдат постигнати желаните резултати.

На пазара можете да избирате между микровълнови фурни с механично управление и такива с електронно управление. При механичните настройките са на ваше разположение благодарение на два регулатора. В повечето случай това са два въртящи се бутона. Чрез единия контролирате мощността, а чрез другия настройвате времето. При микровълновите фурни с електронно управление, вие разполагате с бутони, като настройките са видими на наличния дисплей. Този вид микровълнови обикновено предлагат повече функции на потребителите от колкото механичните.

Микровълнови фурни с грил (комбинирани)

Характерното за микровълновите с функция грил е че в тях можете да не само са претопляте ястия или да размразявате, но също така да печете.

Микровълнови фурни с грил ТУК

Грилът представлява вграден нагревател, който реално прави приятния загар на храната и изпича коричката до златисто. В подобна микровълнова спокойно можете да си направите любимото пиле на грил, както и още много други ястия, нуждаещи се от запичане.

Микровълнова фурна – цена

Ценовият диапазон, в който варират микровълновите печки наистина е доста голям. В зависимост от модела, ще намерите печки от 100 до 1100 лева, като най-определящ фактор са наличните функции. Колкото повече са те, толкова по-висока е цената. Именно за това ви посъветвахме реално да премислите от какво имате нужда и колко ще разчитате на вашата микровълнова фурна.

Допълнителни функции на микровълновите фурни

Днес на пазара повечето съвременни модели са оборудвани с редица допълнителни функции, които за някои домакинства биха били от голяма полза. Често е възможно точно допълнителните функции да спечелят вашето внимание и да наклонят везните в полза на даден модел.

 • Защита от деца – вече споменахме, че е добре микровълновата ви да бъде разположена по-високо, ако имате малки деца. Но ако това не ви устройва, просто потърсете модел с функция „Защита от деца”. Все пак сигурността винаги трябва да бъде на първо място.
 • Дигитален таймер – микровълновите с дигитален контрол ще ви осигурят изключителна прецизност по време на готвене, затопляне или размразяване.
 • Автоматични режими – доста практична екстра, която би ви спестила чуденето кое ястие за колко време и на каква мощност да пуснете. Просто натискате определеното копче и чакате микровълновата да си свърши работата.
 • Приготвяне на храна според грамажа – за тези от вас, които са стриктни в готвенето и винаги се водят по грамажите в рецептите, тази функция определено ще е от полза.

Няколко полезни съвета при избора на микровълнова фурна

Ако ще използвате микровълновата си често и с различни цели, добре да обърнете внимание на следните неща:

 • Тавичката във фурната – маха ли се или не. Това е важен момент, защото честата употреба на фурната предполага често почистване. Тавичките, които лесно се махат ще ви гарантират лесното почистване.
 • При тези от вас, които са се спрели на комбиниран модел, обърнете внимание на поличките във самата фурна и преценете дали ви устройва тяхното разположение.
 • Въртящата подложка – тази опция е изключително добра, особено за равномерното разпределяне на топлината. Но ако повечето ви съдове вкъщи са с по-големи размери или с квадратна и правоъгълна форма, потърсете модел, при който тази функция може да се изключва.

След като разгледахме основните характеристики на микровълновите, преминаваме към представянето на няколко от най-добрите модела на пазара в момента.

Най-добрите микровълнови през 2022

 1. Микровълнова фурна с грил Samsung gw711 k-b

Първото ни предложение е с капацитет 20 литра и мощност 750 вата. Микровълновата е с механично управление, а външното покритие е керамично. Именно благодарение на емайлираната керамична повърхност можете да сте сигурни, че няма опасност от надрасквания. Това допринася и за по-лесното почистване, което е голямо предимство. Вътрешността на микровълновата също се почиства лесно, поради липсата на ъгли в кухината. От към допълнителни функции фурната разполага с грил, с 3 предварително фиксирани програми, както и със седем степени на мощност. Цената й е около около 160 лева.

 1. Микровълнова фурна Hansa amg17m70vh

Този модел също е с механично управление, а капацитетът е 17 литра. Разполага с таймер и 6 нива на мощност. Въртящата се плоча гарантира равномерното разпределение на топлината. Фурната има и функция за защита от деца, която предотвратява случайната промяна в настройките. Ще я намерите за около около 100 лева.

 1. Микровълнова фурна Samsung ge109mst

Микровълнова фурна Samsung ge109mstЕто и още едно предложение от Samsung, този път с електронно управление и с капацитет цели 28 литра. Обемът на тази микровълнова я прави подходяща както за претопляне и размразяване, така и за готвене. На разположение на потребителите са и още няколко страхотни функции – грил, специален режим за запичане, функция за самопочистване с пара, както и функция за защита от деца. Вътрешното покритие на модела е емайлирано керамично, което много ще ви улесни при поддръжката на чистотата. Мощността на фурната е 900 вата, а на грила – 1300. Цената на тази микровълнова е около 250 лева.

 1. Микровълнова фурна Gorenje mo17dw

Микровълнова печка Gorenje mo17dwТази компактна 17 литрова фурна на Gorenje се управлява електронно с цифров таймер за по-голяма прецизност при използването на режимите. Разполага с цели 8 програми и е напълно достатъчна за семейства, нуждаещи се от малка микровълнова с достатъчно основни функции.

Цената й е около 150 лева.

 1. Микровълнова фурна за вграждане Hansa amm20bmxh

Избрахме да ви представим и един модел за вграждане, който е с капацитет 20 литра и мощност на фурната 800 вата. Мощността на грила е 1000 вата, а управлението – механично. Моделът е стилен и лесен за употреба. Цената е около 280 лева.

Като за край на нашето проучване сме ви приготвили и няколко съвета за правилната употреба на микровълновите фурни:

 • Прочетете внимателно книжката с инструкции за употреба. При различните модели на лице могат да бъдат специфични указания, които трябва да спазвате.
 • Не използвайте метални съдове или прибори, когато затопляте, размразявате или готвите в микровълновата си фурна. При обработване на полуфабрикати, опаковани с алуминиево фолио, то трябва да бъде отстранено.
 • Не прекалявайте с мазнината, когато готвите в микровълновата. Печката има способност да готви с мазнината, съдържаща се в самите продукти.
 • Когато размразявате, не забравяйте периодично да отстранявате вече насъбралата се вода.
 • Никога не пускайте микровълновата в режим на работа, ако е празна.
 • В случай, че вратичката е повредена и не се затваря плътно, не използвайте уреда.
 • За да избегнете ефекта на „гърмящата вода” или „яйцето бомба” се уверете, че сте прочели внимателно съветите за експлоатация на уреда и препоръчаните времеви диапазони за обработка на отделните продукти.