Избор на миксер – най-добрите миксери на пазара

10069

Някои смятат миксера за реликва, погрешно вярвайки, че той може да бъде заменен с блендер. Междувременно миксерът може да бъде отличен помощник в кухнята. Той може да смила плодовете в пюре, да бие всяко тесто, сметана или да преобразува различни съставки в хомогенна смес.

И ако един кухненски робот с блендер струва много пари, тогава дори и „фантастичният“ миксер ще бъде много по-евтин. Днешното ръководство ще ви научи да избирате правилно този кухненски уред, без да плащате за ненужни функционалности.

Миксер на промоция

На първо място ще покажем най-препоръчваните миксери на пазара, а ако искате да разберете повече за функциите и приставките на миксерите, както и какво да гледаме при покупката на миксер за дома, прескочете надолу.

Най-добрите миксери

Миксер с купа Star-Light SMB-300W

Миксер с купа Star-Light SMB-300W Иноксова купа 4л 5 СкоростиТова е свалящ се миксер с купа от неръждаема стомана. Има пет скорости и турбо режим, за да се ускори процеса на смесване. Потребителите го оценяват с близка до максималната оценка, като продажбите на модела в България са значителни.

Виж тук

Миксер Philips HR1459/00, 300 W

Миксер Philips HR1459/00, 300 W, 5 Скорости, Функция Turbo, БялМощен миксер с 300-ватов мотор, с пет скорости. Има налична функция „турбо“. Бъркалките и куките за тесто са от неръждаема стомана. Притежава удобна щипка за увиване и съхраняване на кабела след употреба. Като представител на една от марките с наложена добра репутация на пазара на кухненски уреди, мненията за Philips HR1459 са преобладаващо добри.

Виж тук

Кухненски робот KitchenAid CLASSIC 5KSM45EWH

Кухненски робот KITCHENAID CLASSIC 5KSM45EWH, 10 скорости, Неръждаема стоманаKitchenAid CLASSIC има десет степени на  управление на плъзгача, „C“ кука за тесто, плоска бъркалка, телена бъркалка и купа от неръждаема стомана с вместимост 3 литра. Един уникален уред, на уникална (висока) цена.

Виж тук

Миксер с купа Bosch MFQ3561W

Миксер с купа Bosch MFQ3561W, 450 W, Въртяща се купа, 5 скоростиМиксерът с купа Bosch MFQ3561W, 450 W има пет скорости, включително и Турбо. При него са наличен бутон за изхвърляне на бъркалките и куките и възможност за поставяне на пасатор. Кабелът на миксера се навива лесно.

Предлага се с мини чопър, който реже подправки, ядки, месо, сирене и лук.

Виж тук

Zelmer Symbio line 381.61 Expressive

Мултифункционален миксер Zelmer Symbio line 381.61 Expressive, 400W, с въртяща се кана 3л, БлендерМиксерът на  Zelmer Symbio line 381.61 Expressive, 400W е мултифункционален. Притежава въртяща се пластмасова купа с вместимост  3л.

Виж тук

С него може да пасирате, месите, смесвате, кълцате, разбивате. В комплекта на миксера влиза дъска, мерителна купа, шпатула, миксер и модул пасатор.

Ако сте сигурни в необходимостта от миксер, тогава, когато избирате, погледнете следните параметри: тип миксер, мощност, брой скорости и импулсен режим, комплект миксерни дюзи, обем и материал на купата,  допълнителни екстри.

Характеристики на миксера

Тип миксер

Официално има три вида миксери – ръчни, стационарни и планетарни.

Ръчен миксер

Лесен и прост миксер, подходящ за разбиване на сметана, яйца, масло и месене на полутечно тесто за палачинки или бисквити. В случая има специална дръжка, с която е удобно да вземете миксера, който да се контролира от него по време на готвене. Той е много лесен за почистване, просто извадете дюзите и ги изплакнете под вода. Устройството не изисква много място за съхранение и ще се побере във всеки шкаф.

Предимства:

 • малки размери;
 • ниско тегло;
 • компактност;
 • лесно се обслужва;
 • евтин.

Недостатъци:

 • ниска мощност (200-500 W);
 • шумен;
 • по време на готвене трябва да се държи в ръка;
 • справя се само с прости задачи.

Стационарен (комбиниран) миксер

Стационарното устройство почти не изисква намеса на потребителя в процеса. Достатъчно е да повдигнете купата на стойката, да я напълните с необходимите продукти, да спуснете кутията, в която са поставени правилните дюзи, и след това натиснете превключвателя. Такъв миксер е в състояние да се справи дори и при месене на твърдо тесто, тъй като има достатъчно мощност. А функцията на въртене на купата, ако има такава, позволява сместа да бъде равномерно обработена.

Предимства:

 • мощен (400 – 700 вата);
 • справя се със сложни ястия (гъсто и маслено тесто);
 • разширена функционалност;
 • не се нуждае от човешки контрол.

Недостатъци:

 • големи размери;
 • шумен двигател и въртене на купата;
 • необходимост от измиване на резервоара;
 • висока цена.

Планетарен миксер

Най-мощният тип миксери. Съществува задължителна функция за въртене на дюзата около своята ос (съгласно принципа на въртене на планетите) и около цялата обиколка на купата. Поради това, сместа е перфектно омесена, хомогенна във възможно най-кратки срокове. Такова устройство е подходящо за тези, които често приготвят отнемащи време ястия, особено сладкиши и десерти. Някои модели миксери могат да бъдат оборудвани с допълнителни устройства, например ренде, месомелачка и др.

Предимства:

 • най-мощният (500 – 1200 W);
 • практичен и функционален;
 • надеждни и издръжливи;
 • поддържа максимални натоварвания;
 • може да работи в производствен мащаб.

Недостатъци:

 • големи размери и тегло;
 • високо ниво на шума;
 • висока цена.

Какъв тип миксер е по-добър?

Ако сте много ограничен в бюджета, по-добре е да изберете ръчен миксер. По-евтините модели обикновено се правят от материали с ниско качество. Ако бюджетът позволява, тогава най-добрият избор е комбиниран миксер.  Има смисъл да вземете стационарен миксер, ако имате голямо семейство и искате да готвите. Основната му разлика от комбинирания е в обема на купата.

Мощност на смесителя

Ръчни миксери се предлагат с капацитет от 100-400 вата, стационарните и комбинираните са с  от 150 до 500 вата.

На какво влияе  мощността на миксера?

На първо място на обема на продуктите, с които можете да работите. Смесител с мощност 100-200 вата ще може да замеси тестото не повече от половин килограм. Ръчните миксери с капацитет от 300-400 вата ще се справят с 1-1,5 килограмово тесто, а стационарните и комбинираните с мощност със същия капацитет – до 3-4 килограма.

Второ, мощността на миксера зависи от това колко бързо ще се справи с работата. Вярно е, че това е забележимо само с голяма разлика в мощността, например между 200 и 400 вата. С малка разлика в мощността на миксера (например 200 и 250 вата) тя няма да бъде забележима и разликата между тях ще бъде само в обема на продуктите, които миксерът може да смеси.

Каква мощност на миксера е достатъчна?

За ръчни миксери, 250-300 вата е достатъчна мощност. Смесител с по-малко от 200 вата ще бъде слаб и ще може да разбива само яйцата или тестото за палачинки без риск от изгаряне на двигателя. Може да се купи миксер с по-голяма мощност, но това ще се отрази на бюджета. За стационарните и комбинираните миксери желаната мощност е 300-400 вата. По-малка мощност просто не може да се справи с месенето на тесто.

Брой скорости и импулсен режим

Ръчните миксери имат 2-16 скорости, а стационарните и комбинираните миксери – от 2 до 10 скорости. Импулсният режим е промяна в скоростта на миксера чрез натискане на бутон.  Тази функция може да присъства само при ръчните и комбинираните миксери.

Защо е важен броя на скоростите на миксера, колко са ви нужни и необходим ли ви е импулсния режим?

По този начин ще може да регулирате  бързина на работа.

За различни продукти се нуждаете от различни скорости на работа – за да разбиете яйцата по-висока, а за да размесите тестото – по-ниско. За миксер са достатъчни 3-5 скорости. По-малко е неудобно за работа. Повече  ще сдоведе до объркване  или половината няма да използвате въобще. Наличието на много скорости вдида и цената на миксера.

Пулсовият режим е много удобна функция. В какво се изразява неговото удобство? Да речем, че биете яйца. Слагате на „4“ скорост, но първо натискате бутона леко, не до края. Скоростта е доста ниска. Когато яйцата се смесят и трябва да ги обърнем в пяна, натиснете бутона до края и миксерът драстично ще увеличи скоростта си. Няма де е нужно да превключвате между различните скорости. Удобно, нали?

Комплект приставки (дюзи) за миксер

Комплектът дюзи за ръчни и комбинирани миксери е може би най-важното след неговата мощност. Мощността и комплектът на миксери определят какво може да правите с него.

Какви приставки имат миксерите?

Приставка за разбиване (чифт). Използва се за разбиване на течни продукти – яйца, кремове, сметана, течно тесто. Изработена е под формата на телени къдрици.

Приставка за месене на тесто (чифт). От съществено значение е за месене на тесто за пайове, кифли, торти. Изработени са под формата на спирали или вълни от дебел проводник.

Блендерна глава. Използва се за смилане. С нейна помощ можете да направите крем супа, да нарежете зеленчуци, смесите коктейл с плодове. Блендерът на дюзата е пълен аналог на главната дюза на ръчния пасатор. Обикновено се прикрепя към гърба на миксера.

Универсален чопър. Тази дюза също е взета от комплекта ръчен пасатор и е контейнер с капак и нож, прикрепен към дъното. С универсална мелница, миксерът се превръща в кухненски мини-комбайн – можете да мелите месо в него, да настържете зеленчуците, да нарежете колбаси и да правите много други неща.

Дюза за картофено пюре. Както се досещате с нея може да направите картофено пюре.

Какви видове приставки са ви необходими?

Минималният  набор от дюзи, който върви към всички миксери, е  за разбиване и  за месене на тесто.

Необходимостта от други аксесоари на миксера зависи от това какъв вид домакински уреди имате в кухнята. Ако имате блендер, тогава приставката на пасатора не ви е необходима, а и блендерът се справя по-добре с по-голямата мощност и по-високите скорости, когато е самостоятелен уред.

Накрайникът за картофено пюре на миксера е излишен, ако не харесвате и не правите такива хомогенни смеси. Няма смисъл да влагате пари за нещо, което ще използвате два-три пъти само.

Купа за миксер

Обем и материал на купата при стационарните и комбинираните миксери

Обемът на купата обикновено е от 2 до 5 литра. Изработена е от пластмаса, стъкло или неръждаема стомана.

Защо е важен обема и материала на купата на миксера?

От обема на купата зависи колко храна може да поставите. Трябва да се има предвид, че не е необходимо да се пълни купата до ръба – всичко ще се разпръсне в кухнята. Следователно 20-25% от общия обем на купата остава свободен и полезният обем на купата на смесителя ще бъде от 1,5 до 4 литра. Материалът влияе на издръжливостта, естетиката и вероятността за чупене при  изпускане на пода. За семейство от 2-3 души, обикновено 2-2.5 литра купа е достатъчно. Ако семейството е голямо, 4-6 души, тогава трябва да помислите за обем в границите на 3-3.5 литра.

Допълнителни функции в миксерите, които не са за пренебрегване

 • Планетарно въртене на купата на неподвижния смесител. Когато работят, ролките се въртят в една посока, а купата в другата. Първо, тестото се меси по-бързо. Второ, няма да има бучки. Изключително необходим детайл за стационарни миксери
 • Бутон за освобождаване на дюзата. За да отстраните дюзите, трябва да кликнете върху този бутон. По-рано дюзите биваха изтеглени или със сила, или чрез изхвърляне на специални ключалки. Бутонът присъства вече в почти всички миксери
 • Защита от претоварване или запушване. Не позволява на двигателя да изгори – ако защитата работи, миксерът просто ще се изключи.
 • Закрепване към стената или стойка за съхраняване на дюзите. Удобно, ако има проблем къде да съхранявате допълнителните елементи на миксера.
 • Гумена дръжка без приплъзване. Помага при мокри ръце  да не се изплъзне.
 • Дълъг кабел. Стандартната дължина на кабела е 1 метър. Понякога можете да намерите миксери с кабел до 1,8 метра. Необходимостта се определя от това  къде имате контакти в кухнята.
 • Отделение за съхранение на кабел. Не е необходимо кабелът да се навива около миксера – той се прибира в него, както при повечето прахосмукачки. Много удобно, особено ако кабелът е дълъг.

Марки миксери

Съвременният пазар на домакински уреди предлага огромен избор на различни фирми, производители на миксери. Всеки производител има свои характеристики, предимства и недостатъци. По-долу ще разгледаме най-популярните и надеждни производители.

 1. Bosch Известната немска компания, която отдавна се счита за синоним на думата „качество“, а количеството на положителните отзиви от истинските купувачи потвърждава това. Това не е изненадващо, тъй като миксерите на Bosch са оборудвани с мощен и надежден мотор, работят безшумно дори при високи скорости, имат компактен и атрактивен дизайн, а също така разполагат с удобна въртяща се купа.
 2. Moulinex Тази френска компания е известна на купувачите със своята надеждност и дълготрайност. Освен това технологията на Moulinex се отличават от конкурентите си с ниската си цена.
 3. KitchenAid Тази марка е създадена изключително за производство на стационарни миксери. В борбата с невероятната конкуренция, KitchenAid се превърна в един от водещите световни производители на стационарни и планетарни модели. Въпреки високата цена, много купувачи предпочитат тази конкретна компания, защото нейните продукти са с отлична функционалност и високо качество.
 4. Philips Нидерландската компания с богато историята в производството на електроника. Техниката на тази фирма е дълготрайна в експлоатация. Предлагат ръчни и стационарни миксери с мощност 300-350 вата.
 5. Zelmer Популярна марка домакински уреди с полски  произход. Кухненските миксери на тази компания са сравнително евтини, но работят ефективно и дълго време. За това те се налагат все повече.
 6. Daewoo Тази корейска марка се налага все повече на пазара. Нейните миксери са предпочитани от копувачите заради съотношението дизайн, надеждност и цена.
 7. StarLight Румънската марка проби на българския пазар и печели все повече последователи заради атрактивните си цели,  лесни за използване продукти и модерен дизайн.