Избор на кафемашина

5031

За какво си мислите, когато се събудите сутрин?

Вероятно, едно от първите неща, което ви идва на ум е чаша топло, ароматно кафе.

За голяма част от световното население идеалният старт на деня започва именно с любимото и така необходимото кафе. Много хора пък, често споделят, че се чувстват почти неспособни да извършат каквото и да е, преди да усетят действието на естествената енергийна напитка.

Актуални промоции на кафемашини онлайн

Ако се припознавате в по-горните редове, това означава, че и вие сте един от много привърженици на хубавото и качествено кафе. Разбира се, както и при всичко останало, така и при кафето, вие можете да избирате между различни сортове, спрямо вашите лични предпочитания.

Тук, обаче ние няма да правим реклама на видовете кафе, а ще наблегнем на другия фактор, който допринася за пълното и неповторимо „кафе-преживяване”. Става дума за кафемашината. Как да изберете кафемашина, която да удовлетворява всичките ви критерии и да прави именно такова кафе, каквото ви харесва лично на вас?

Точно за това ще си говорим по-надолу в материала, като за максимална помощ и улеснение ще започнем статията с няколко топ предложения.

Най-добрите кафемашини на пазара през 2022

 1. Еспресо машина DeLonghi ec221.b

Първият модел, на който сме се спрели е със страхотен дизайн – сиво – черен на цвят и разполага както с филтър за мляно кафе, така и за капсули. Уредът е с удобна ръкохватка и загрява бързо. Налягането, с което се приготвя кафето е 15 бара. 1 литър е капацитетът на резервоара за вода, което го прави идеален и не се налага да го пълните на всеки две кафета.

Машината има няколко чудесни функции, като устройство за пяна и опция за автоматично изключване. Едновременно можете да приготвяте 2 кафета, а има възможност и за направата на капучино.

Виж тук

 1. Еспресо машина Krups Calvi xp3410

Еспресо машина Krups Calvi xp3410Продължаваме с едно компактно, мобилно и удобно за всяка кухня предложение. Благодарение на електронната система за регулиране на температурата, кафето, което ще прави тази машина всеки път ще носи своя автентичен вкус и уникална кремообразна текстура, за да му се наслаждавате постоянно.

Помпата е с налягане 15 бара, а капацитета на резервоара – 1 литър. За разлика от предишния модел, този има възможност за правене на кафетата едно след друго. Т.е. не можете да получите 2 наведнъж, но и с него можете да си направите любимото капучино.

Виж тук

 1. Автоматична кафемашина Philips hd8827/09

Виж тук

Izbor na kafemashinaОсвен с приятния си дизайн, този модел ще ви грабне с многото си изключителни черти.

 • Машината притежава керамични мелачки за кафе, което означава, че трудно ще се износят и че работата на уреда ще е тиха и приятна.
 • Имате възможност да избирате между цели 4 различни вида напитки, с които да стартирате деня си или да разнообразите ежедневието си.
 • Можете да правите 2 кафета по едно и също време, а улеят за кафе е регулируем. Това означава, че е подходящ за всяка чаша.
 • Тази машина за кафе предлага на потребителите си и ползите на класическата приставка за разпенване на млякото.
 • Блокът за приготвяне на машината е напълно подвижен, което ви осигурява лесен достъп за почистване на уреда.
 • Имате възможност за запаметяване на определени настройки.

Налягането и при този модел е 15 бара, а капацитетът на резервоара – 1,8 литра.

 1. Кафемашина с капсули Krups Nescafe Dolce Gusto oblo kp1105

Ето и един изчистен модел с капсули. Тази машина е компактна и подходяща за всякакви домакинства. Налягането и при нея е 15 бара, а капацитета на водния резервоар 0,8 литра.

С нея можете да си правите кафе, капучино, латте макиато, както и чай. Допълнителната  функция на тази машина е за автоматично изключване.

 1. Кафемашина с филтър Star-Light fd 313

Като за финал сме избрали и една кафемашина с филтър, която както гореизброените се радва на добри отзиви сред потребителите. Резервоарът поема до 1.25 литра и има индикатор за ниско ниво на водата. Каната е направена от термично обработено стъкло, което поддържа кафето в оптимална температура с продължение на часове. Като допълнителни функции имате на лице автоматично изключване и противокапкова система за прекъсване на процеса по приготвяне. Освен това, частите на уреда са подходящи за измиване в съдомиялна. Цената на тази филтърна машина е около 35 лева.

Кафемашината е също толкова важна за крайния вкус и плътност на кафето, колкото и самото кафе. Точно това прави изборът ѝ не лека задача, за тези от вас, които държат на качеството.

Закупуването на всеки домакински уред, бил той хладилник, микровълнова или телевизор изисква определено внимание. Не по-различно стоят нещата и с избора на кафемашина. Вие ще трябва, най-напред, да си отговорите на няколко въпроса и да имате предвид конкретни характеристики.

Водещият въпрос в тази ситуация е какво кафе харесвате. Дали се доверявате сутрин на едно силно еспресо, или пък обичате вкуса на филтър – шварц кафето… Всичко зависи от вас и вашите предпочитания. Не забравяйте да помислите и за това, колко плътно искате да е сутрешното ви кафе и дали държите на хубав и гъст каймак. Отговорите на всички тези въпроси ще ви доближат доста до формирането на крайното ви желание.

За да добиете по-голяма представа и ориентация в света на кафемашините, сега ще разгледаме отделните видове и характерните за тях предимства.

Традиционни еспресо машини

Еволюцията специално на този вид кафемашини гарантира задоволяването дори на най-взискателните кафе-любители. Кафето, което ви осигурява една еспресо машина е силно на вкус с изразен аромат.

Тези машини са ефективни и работят бързо и качествено.

Това, което се случва в самата машина е преминаване на гореща вода през ситно смеленото кафе с помощта на много високо налягане. Водата минава през дозата кафе бавно, което осигурява максимално усвояване на вкусовите качества на кафето, за да можете да ги получите в самата напитка. Можете да избирате между механични или „ръчни” и автоматични кафемашини.

Ръчните кафемашини се наричат така, понеже разполагат с ръкохватка, която често е дозирана. Т.е. можете да сложите материал за 1, 2 или три кафета. Имате възможност да потърсите и машина с автоматично дозиране.

Ако сте решили да се спрете на този тип кафемашина, проверете в характеристиките колко е налягането на водата, когато протича процеса по „сготвяне” на кафето. Обикновено около 15 бара са напълно достатъчни. Другото важно нещо при ръчните машини е наличието на контейнер за вода. Уверете се, че лесно можете да видите нивото на водата по всяко време, защото не бива да оставяте машината си без вода в контейнера.

За по-голямо удобство, можете да си намерите модел с индикатор за водното ниво, който да сигнализира, когато водата намалее. Определени модели могат да имат и опция за ползване на капсули. Тези видове машини могат да имат огромно разнообразие от допълнителни функции, като наличие на дисплей, таймер, възможност за пара и други.

Автоматичните кафемашини като цяло улесняват съвсем целия процес по приготвяне на кафето. При тях вие можете да се снабдявате с кафе на зърна, а машината ви на момента да смели, толкова колкото е необходимо за една доза.

Това е и най-голямото предимство на автоматичните кафемашини – все пак няма нищо по-приятно от наситения аромат на прясно смелено кафе. Освен това, вкуса на кафето също остава доста по-богат, когато то е смелено непосредствено преди приготвяне. Ще попаднете на модели, които дори подгряват мляко в допълнителен контейнер и го прибавят към кафето ви. Както можете да си представите, този вид еспресо кафемашини предлагат и много по-разнообразни функции, като разпенване на мляко, възможност за приготвяне на няколко различни напитки и още много други.

Работата с тези кафемашини е лесна и почти всичко с случва с натискането на един бутон. Като размери, тези машини са по-големи от ръчните и трябва да предвидите повече място за тях. Добре е и да бъдете подготвени с по-солидна сума, защото цените им доста варират. Истинските ценители знаят обаче, че сутрешната чаша удоволствие определено си заслужава.

Кафемашини с филтър

Следващият вид кафемашини са по-елементарни, чисто технически погледнато. Те се предлагат в съчетание с кана за кафе, чиито обем варира. Т.е. според това колко кафета желаете наведнъж, вие можете да прецените с какъв капацитет да е каната. Филтърните кафемашини са изключително подходящи за употреба в офиса, където сте няколко човека, а защо не и у дома, ако имате голямо семейство и всички пият кафе с удоволствие.

Самият принцип на работа не се различава особено – вие зареждате смеленото кафе във филтъра, а загрятата вода минава бавно през него. Само че тук се получава по-голямо количество кафе, което капка по капка се влива в гореспоменатата кана.

Полученото кафе е качествено, но сравнително по-леко от това, което ви дава една еспресо машина, но както вече казахме – всичко е въпрос на вкус. Кафемашините с филтър също имат своите неповторими предимства. Например, съветваме ви да търсите модели с термо кана, които запазват кафето ви топло за по-продължително време.

Другият вариант е да проверите дали модела има нагревателна плоча – това също ще ви осигури топло кафе, дори след няколко часа. Таймерът е един от безспорните плюсове на тези машини. Благодарение на него, можете да се наслаждавате на любимото си кафе без никакви усилия, веднага след като станете от сън. За целта, просто настройвате машината да се включи малко преди времето ви за ставане.

Кафемашини с капсули

Тези кафемашини се различават от останалите видове по начина на дозиране. При тях кафената доза е предварително събрана в единична опаковка, което означава, че вие не се занимавате с дозирането, а просто поставяте капсулата на определеното място и натискате копчето за старт. Горещата вода минава през капсулата и вие получавате ароматното си кафе.

Предимството на тези машини е че работата с тях не изисква постоянно почистване на частите й. Празните капсули се събират в отделно контейнерче, което можете да изпразните веднъж на няколко дни. В общи линии, цапате само чашата си. Машините са компактни и лесни за употреба.

Това, което трябва да съобразите при тях е съвместимостта на модела с вида капсули. Някои модели са съвместими с различни капсули, но не всички. Добре е да обърнете специално внимание на този момент, за да не останете неприятно изненадани. Добрите модели имат възможност за автоматично регулиране дължината на напитката. Полученото кафе е силно, концентрирано, с хубав каймак.

Кафеварки

Вероятно всички сте запознати със стандартните кафеварки и начина им на работа. За тях няма да изпадаме в подробности, само ще споменем, че са изключително подходящи за къмпинг или почивка, понеже с тях можете да си направите кафе на котлон и са лесно преносими.

Характеристики на кафемашините

Сега ще разгледаме още няколко характеристики на кафемашините, които е добре да имате предвид. Също така, сме предложили и полезни съвети относно тях.

Налягането

Вече споменахме, че достатъчното налягане за хубаво кафе е около 15 бара. Ако сте истински ценители търсете именно такива модели.

Крема диск

Тук вече става дума за хубавия и гъст каймак, за който си говорим от самото начало. Той определено е любим на мнозина, а малко хора знаят какво да гледат, ако държат на него.

Каймакът в кафето се образува благодарение на крема диска. Това е една допълнителна приставка – цедка, която почти винаги е част от ръкохватката. Когато кафето премине и през нея, вие ще получите така изкушаващия златист каймак. С две думи – търсете модел, който разполага с крема диск.

За колко време се прави едно качествено кафе?

Експертите твърдят, че за да се насладите на едно наистина добро кафе, машината трябва да го прави за не по-малко от 25 секунди. Това е времето, за което ще получите кафе, преливащо от аромат и вкус. При изчакване на още време, машината всъщност разрежда кафето, като просто долива гореща вода.

Допълнителни съвети

 • Почиствайте кафемашината си редовно, така както е обяснено в описанието на конкретния модел. Това ще удължи времето за експлоатация.
 • Не слагайте минерална вода в резервоара, понеже ще започне да се образува прекалено много котлен камък.
 • Ако сте избрали еспресо кафемашина, се уверявайте винаги че взимате правилно смелено кафе.

След като се запознахте с важната информация относно избора на кафемашини, можем спокойно да преминем към разглеждането на обещаните топ предложения.