Избор на хладилник

7592

Хладилникът е един от основните домакински уреди. Точно за това, когато ви се налага да си купите хладилник, вие трябва да подходите внимателно. Също така, добра стратегия е да проучите предварително какво се предлага на пазара, за да може правилно да се ориентирате в избора си.

В тази статия сме се постарали подробно да разгледаме видовете хладилници, техните характеристики, както и някои от най-добрите модели хладилници на пазара в момента.

Най-добрите хладилници 2022 г.

Актуални промоции на хладилници ТУК

Модел хладилник
Обем Шум
Енергиен клас
Откъде
Хладилник с фризер Samsung rb31fdrndsa 310 l 39 db Клас А+

Виж тук

Хладилник с една врата Star – Light fttm 113ap 113 l 39 db Клас А

Виж тук

Хладилник Side by side Samsung rs7778fhcsr 543 l 39 db Клас А

Виж тук

Whirlpool ART 7811

195 l 35 db Клас А

Виж тук

Клас А

Виж тук

Хладилник – размер

Започваме с първата и може би най-важна характеристика, а именно размера на хладилника. Трябва да обърнете специално внимание на този момент, особено ако не разполагате с много място в кухнята си. Разбира се, в случая има голямо значение дали търсите хладилник за вече функционираща кухня, или ще избирате такъв за нова кухня, която в момента се проектира.

При вече функциониращите кухни обикновено трудно могат да бъдат направени драстични промени в разположението. Точно за това до известна степен ще бъдете ограничени от към избора си, т.е. ще трябва да потърсите хладилник, отговарящ на мястото, с което вече разполагате. Важно е правилно да измерите височината, ширината и дълбочината на това място и да се водите по тези размери, когато разглеждате моделите.

Когато обаче тепърва обмисляте разположението на съвсем новата си кухня, можете спокойно да се развихрите и да огледате по-различни и нестандартни модели. Съветът ни при това положение е да поговорите и с фирмата, занимаваща се с направата на кухнята ви.

В доста случаи, при новите проекти хладилникът е стартовата точка, тъй като е основният обемист уред и често се налага останалата част от кухненското обзавеждане да се напасне именно към него. По-надолу в материала ще обърнем и специално внимание на хладилниците за вграждане, които са най-практични и подходящи за изпълнението на нов кухненски проект.

Продължаваме с темата за размера като искаме да наблегнем на следното: добре е да търсите баланса между необходимото и достатъчното. Със сигурност не ви трябва хладилник, който да окупира огромна част от кухнята, а през повечето време да стои празен.

Също така, не би било функционално и обратното – хладилник, който не може да отговори на основните ви нужди. Според някои проучвания се смята, че хладилник с обем 200 литра е напълно достатъчен за употреба от двама души. Съответно, по-големите хладилници с обем 300 литра и повече, могат да бъдат използвани от домакинства с повече членове.

Следва да разгледаме видовете хладилници според броя на отделенията и камерите.

Брой отделения в хладилника

Голяма част от съвременните хладилници могат да бъдат оборудвани с различни отделения, които биха били доста полезни на всяко домакинство. Имаме предвид, например фризер, минибар, зона за съхранение на свежи плодове и зеленчуци, както и камера на вино.

Специфичното при камерите за вино е това, че осигуряват оптималната среда за дългосрочното съхраняване на виното. Точно поради тази причина се предлагат хладилници с отделна обособена камера.

Броят на отделенията с различни функции може да достигне до 5, в зависимост от модела. Разбира се, трябва да имате предвид, че колкото повече отделения има избрания от вас хладилник, толкова по-висока е цената му.

Хладилници с една врата

Това са стандартните хладилници и при тях най-голямото предимство е сравнително ниската цената, дължаща се на не толкова сложния дизайн. Те са с вградена камера, която в повечето случаи е разположена в горната част. Размерите на този тип хладилници са следните: височина от 85 до 160 см, ширина – 55 см и дълбочина 60 см.

Хладилници с горна камера

При този вид хладилници камерата е разположена отделно, над хладилната зона. За нея има отделна врата, което предполага по-голям обем на хладилника като цяло.

Хладилник с фризер

Към момента се смята, че това са най-разпространените видове хладилници. Те разполагат с фризер, разположен под хладилната зона, като достъпа до него се осъществява отново с отделна врата.

Практични са от гледна точна на това, че във фризера могат да бъдат съхранявани храни, изискващи дълбоко замразяване.

Трикамерни хладилници

Освен с хладилна зона и камера, тези хладилници разполагат с още една трета зона. Тя е подходяща за съхранение на продукти, които бързо се развалят, но не бива да бъдат замразявани. В тази, още наричана Fresh zone зона, поддържаната температурата е между 0 и 2 градуса.

Хладилници с две врати

Това са така наречените Side by side хладилници, които обикновено са доста по-големи от изброените до момента. Те могат да разполагат с голям брой отделения, предлагащи разнообразни функции. Подходящи са както за многочленни домакинства, така и за заведения и ресторанти.

Допълнителни отделения

Когато говорим за дизайн и големина на хладилника, няма как да не споменем и някои допълнителни екстри, с които може да се сдобиете като диспенсър за вода и ледогенератор. Диспенсърът представлява резервоар за вода, намиращ се във вътрешната част на хладилника. На външната врата пък, има поставено кранче, посредством което можете да си наливате вода.

Някои модели имат и вградени филтри за пречистване на водата. При моделите с генератори за лед има два варианта. При единия устройството за лед генерира кубчета лед, а при втория – ледът, който получавате е ситно натрошен. Добре е да знаете, че моделите предлагащи втория вариант с натрошения лед са малко по-скъпи.

Хладилници според управлението

Според вида на управление хладилниците биват два вида  – с механично управление и такива с електронно.

При механичните модели контрола на управлението се извършва от  термостат, което всъщност не позволява абсолютна прецизност. За да промените настройката на температурата трябва да завъртите определеният ключ със степени. Въпреки че този вид хладилници са най-разпространени, те не предлагат особено голям набор от функции.

Хладилниците с електронно управление предоставят възможност за точни настройки в градуси и доста по-прецизен контрол над температурата. В повечето случаи тези хладилници са снабдени с дисплей, показващ текущите настройки. Другото предимство на електронно управляемите хладилници е наличието на доста повече функции, като регулиране на влажността, супер охлаждане, супер замръзване, No frost – функция, предотвратяваща заскрежаването и други.

Преминаваме към един от основните компоненти на самия хладилник, а именно компресора. Когато си харесате определен модел хладилник, който отговаря на помещението ви, не забравяйте да обърнете внимание точно на този важен компонент. Именно компресора е този, който нагрява фреона и като цяло върши работата по охлаждането. Естествено, вие няма как да знаете дали един компресор е добър или не, само като гледате хладилника отвън. За това, ние можем да ви препоръчаме няколко марки, чиито компресори са доста надеждни:

АСС, Danfoss и Embraco. И трите производителя на компресори са с доказани качествени продукти. Например, AEG, Electrolux, Zanussi и Liebherr използват именно компресори АСС за повечето си модели. Хладилниците на Liebherr от по-високите класове, както и тези на Gorenje използват компресори на Danfoss. Whirlpool пък, разчитат на компресорите на Embraco. Това са марките, с които няма да сбъркате и при тях цената си заслужава.

Хладилниците с марка Samsung, LG, Indesit и Bosch също са с доказано добро качество и притежават надеждни компресори.

Към момента на пазара можете да намерите и хладилници с инверторни компресори. Тяхното предимство е, че контролират мощността на компресора през цялото време за работа на уреда. По този начин на лице е оптимална мощност, без излишен разход на енергия. Също така са доста по-тихи, което си е голям плюс, ако кухнята ви е в близост до спалнята.

Когато избирате новия си хладилник, поинтересувайте се относно енергийния му клас. Категоризацията на класовете е от A до G, като при клас А се наблюдава най-положителна енергийна ефективност. Съответно при клас G показателите за енергийна ефективност са най-ниски.

Ще продължим нашата разходка из света на хладилниците като ви разкажем за няколко допълнителни функции, които никак не са за пренебрегване.

За миризмите в хладилника

Ако често ви се налага да съхранявате в хладилника си храни със силен аромат, като например риба, може да потърсите хладилник с функция за отстраняване на миризми. Премахването на миризмата се осъществява чрез система за циркулиране на въздуха през специален филтър.

Защита от бактерии

Хладилниците с такава функция притежават вътрешно антибактериално покритие, което предполага по-добро качество на храните за по-дълго време.

Енергоспестяващ режим

Този режим е идеален, когато ви се налага да отсъствате от вкъщи за по-дълго време.

Отварянето на вратата

Доста модели хладилници предлагат възможност за промяна на посоката на отваряне на вратата. Това определено може да бъде добро решение, в зависимост от разположението на вашата кухня.

Други функции като защита от деца, звуков сигнал за отворена врата или пък индикация за повишена температура също могат да бъдат от полза.

Както обещахме по-рано, сега ще обърнем малко внимание и на хладилниците за вграждане, които са особено подходящи при новите кухненски проекти. Не забравяйте да се консултирате с фирмата, изработваща мебелите за кухнята ви. Специалистите със сигурност могат да ви дадат доста добри съвети относно самото разположение, както и насоки за избора на определен модел.

Предимството на уредите за вграждане е че като краен резултат получавате идеална единна визия на цялата кухня. Вариантите са няколко – хладилници за вграждане под плот или хладилници за вграждане в колона. Първият вариант е подходящ за кухни с шкафове, обособени като кухненски остров. Обикновено са по-малки – височина до 83 см, и могат да бъдат напасвани чрез специални крачета. Вторият вариант – хладилници за вграждане в колона – предоставят доста по-голямо разнообразие. Те са подходящи за нуждите на почти всяко домакинство.

Начинът на монтаж на мебелната врата при уредите за вграждане също е доста важен при избора на самия уред. Тук също имате два варианта. Монтаж на врата с приплъзване или монтаж на фиксирана врата. По-добрият начин за правилното функциониране на самия хладилник е вторият, тъй като теглото на мебелната врата се поема от пантите на уреда. Разбира се, в упътването на всеки модел можете да намерите информация, относно товароносимостта на пантите.

Преминаваме към разглеждането на най-добрите модели хладилници, като сме решили да ви представим по един модел от всеки вид.

Избрани модели хладилници 2022

  1. Хладилник с фризер Samsung rb31fdrndsa

Хладилник Самсунг с фризерТози 310 литров хладилник с фризер от Самсунг разполага с No frost система и диспенсър за вода. Компресорът му е инверторен.

Също така, хладилник Samsung rb31fdrndsa разполага със система за предупреждение при отворена врата. На цвят е сребрист, а отварянето на вратата е дясно.

  1. Хладилник с една врата Star – Light fttm 113apХладилник с една врата Star – Light fttm 113ap

Малък и удобен 113 литров хладилник. Енергиен клас – А++.

Разполага с отделения за плодове и зеленчуци, както и регулируеми рафтове за по-голямо удобство. Освен това, на лице е и система за автоматично размразяване. Вратата е със стандартно дясно отваряне, а контролът на температурата се извършва механично.

  1. Хладилник Side by side Samsung rs7778fhcsr

Хладилник Side by side Samsung rs7778fhcsrОсвен със своя елегантен и стилен дизайн, този хладилник ще ви спечели и с многобройните си функции. Обемът му е 543 литра. Разполага с No Frost система както в хладилната зона, така и във фризерната част. Благодарение на LED дисплея контрола на температурата се извършва изключително лесно и прецизно, а системата за размразяване е автоматична.

На разположение имате минибар, както и едно доста функционално чекмедже, което можете да използвате в различни ситуации – за охлаждане на питиета, за размразяване на продукти или за поддържане на свежи плодове и зеленчуци.

  1. Хладилник за вграждане в колона Whirlpool art 7811

Whirlpool ART 7811Общият обем на този хладилник е 275 литра, като 195 са за хладилната зона, а останалите 80 – за фризерната част.

Най-голямото предимство на хладилника Whirlpool ART 7811 е че разполага със антибактериална система и технология за разпределяне на влагата – 6th sense Fresh Control.

Моделът е по-тих от изброените по-горе и също разполага с отделения за плодове и зеленчуци.

  1. Хладилник за вграждане под плот Gorenje riu6091aw

Този чудесен модел е с обем 144 литра и също спада към хладилниците с енергиен клас А+. При него има опция за смяна на посоката на отваряне на вратата. Управлението е механично. Голямо удобство е и изтеглящата се полица, подходяща за сервиране.

Като допълнение към всичко, казано до тук искаме също да споменем, че на пазара вече можете да намерите и доста разнообразни аксесоари за хладилници, които да подобрят организацията на мястото в уреда както и неговата ефективност. Например, става дума за допълнителни рафтове за бутилки, или пък допълнителни чекмеджета за съхранение.

Също така, ако хладилникът ви няма вградена система за отстраняване на миризмите, вие можете да си набавите отделен филтър, който да пречиства въздуха. Вариант в случая са и абсорбаторите на миризми, които просто се поставят в хладилника и не изискват по-специална инсталация. Друг полезен аксесоар са така наречените акумулатори за студ, които притежават охладителен резерв, в случай на прекъснато електроснабдяване.