Избор на апарат за кръвно

4106

Днес ще си говорим за това как да изберем апарат за кръвно, който да използваме в домашни условия. Тази тема става все по-актуална, особено като се има предвид, че броят на хората със сърдечни проблеми непрестанно нараства. Това е и главната причина все повече семейства да смятат покупката на такъв апарат за важна и необходима.

Също така, до скоро се смяташе, че апарати за кръвно притежават само възрастните хора, които благодарение на тях следят стойностите на кръвното си налягане.

Апарати за кръвно на промоция

В наши дни обаче, наред с възрастните, се оказва, че много от младите са застрашени от подобни проблеми, поради стресиращото и натоварено ежедневие.

Защо е добре да имаме на разположение у дома апарат за кръвно?

 • Когато и да се почувствате зле ( вие или някой друг от семейството) ще можете да проверите дали проблема идва от кръвното.
 • Според повечето американски проучвания, измерването на иначе казано артериалното налягане у дома е в пъти по-точно и адекватно, отколкото в клиника. Това вероятно се дължи все пак на факта, че малко или много когато сте в болница не сте изцяло в покой и резултатът може да бъде завишен. Резултатите, които ще получавате вкъщи обаче, ще са доста по-близки до реалността.
 • Ако редовно измервате кръвното си налягане в домашни условия и следите стойностите, можете да дадете реална представа на лекуващият ви лекар за вашето състояние. По този начин бихте могли да откриете вече съществуващо заболяване, за което не знаете, или да предотвратите развитието на друго такова.

Важно е да се уточни, че за да помогнете в грижата за сърцето си на вас и на лекаря ви, апаратът с който измервате кръвното си трябва да бъде точен и надежден. Не е добра идея да се спрете просто на който и да е или на най-евтиния модел. Отделете време да проучите моделите и техните характеристики. Добрата новина е ,че ние можем да ви помогнем именно с нашето проучване. Също така, ще отговорим на някои често задавани въпроси във връзка с избора на качествен апарат за кръвно.

Видове апарати за кръвно

Апаратите за кръвно, всъщност измерват налягането, което кръвта ви упражнява върху стените на артериите.

Механични (ръчни) апарати за кръвно

Преди време можехме да разчитаме само на механични или наричани още ръчни апарати за кръвно, които обаче се използват и до днес. Те се състоят от маншет, помпа и манометър. За да може реално да се засекат стойностите на кръвното е необходим и стетоскоп, който се поставя под маншета и се търси повърхностен пулс. Когато се чуе първият удар манометърът отчита систолата – т.е. горната граница на кръвното, а при чуването на последния – се засича диастолата, или долната граница. Прието е този тип апарати да се използват най-често от медицински специалист, които са преминали през курс на обучение за употреба. Ако решите да измервате кръвното си с такъв апарат без да сте подготвени, трябва да приемете риска от потенциални грешки. За да бъдат резултатите точни е важно човекът, който използва апарата да има опит, да е добре координиран и да има отличен слух.

Полуавтоматични апарати за кръвно

При тях също има налична помпа, с помощта на която балона в маншета трябва да се напомпи и отпусне ръчно. Резултатите обаче се появяват на електронен екран. Този вид апарати също не са удобни за самостоятелна употреба.

Автоматични апарати за кръвно

Автоматичните апарати са изцяло електронни и употребата им се свежда до натискането на един единствен бутон. Най-лесни са за използване в домашни условия и са подходящи, за хора, на които им се налага сами да мерят кръвното си.

Ако моделът разполага с повече бутони, те ще са свързани с определени допълнителни функции на апарата. Можете да избирате между такива с маншет за бицепса или за китката. Автоматичен апарат за мерене на кръвно за китка

При първите, маншета се поставя в горната част на ръка – на бицепса. Апаратът трябва да бъде оставен на нивото на сърцето.

Апарат за кръвно за бицепсаПри вторите маншета стои на китката, а ръката е свита е лакътя и се държи също на нивото на сърцето. Единственото важно е да поставите маншета правилно.

И при двата варианта можете да се ориентирате по картинките, в повечето случаи на самия маншет.

На какво да обърнете внимание при избора на апарат за кръвно?

 • В случаите, когато избирате автоматичен апарат за кръвно, независимо дали е за китка или бицепс, обърнете внимание на размера на маншета и по-специално дали ще пасне на ръката ви. Ако се налага апаратът да бъде ползван от по-едри хора или от деца, потърсете съответния модел. Стандартните модели са подходящи за ръка с обиколка около 22-23 см.
 • Доста добра допълнителна функция на автоматичните апарати за кръвно е възможността за запаметяване на вече измерени стойности. Тази функция ще е от полза особено при хората с хипертонична болест, на които им се налага да мерят кръвното си по няколко пъти на ден.
 • Измерване на пулса също е предпочитана функция.
 • Някои от най-новите модели разполагат с вградена технология за откриване на аритмия, по време на измерването на налягането.
 • Повечето автоматични апарати работят с батерии, но има такива, които се предлагат с адаптер и работят на ток. Преценете кои биха ви устройвали.

Има ли значение възрастта на потребителя, когато говорим за избор на апарат за кръвно?

Отговорът е да.

Смята се, че автоматичните апарати за китка са подходящи за употреба от активни хора до 40 годишна възраст. Причината е че след това се променя еластичността на кръвоносните съдове в областта на китката и е по-удачно да бъде използван апарат за кръвно с маншет за бицепс.

Как се мери кръвно налягане?

Този материал нямаше да е достатъчно завършен, ако не обърнем внимание на един основен въпрос, а именно – „Как да мерим кръвното си правилно у дома?“. Следвайте следващите стъпки за да получите най-точни резултати от меренето на кръвното в домашни условия.

 • Седнете и останете в покой поне 5 минути преди да измерите кръвното си.
 • Погрижете се около вас да е спокойно и тихо.
 • Ако е възможно, добре е да не сте пушили в близкия половин час.
 • Изчаквайте около 5 минутки между отделните измервания.
 • Ако желаете да засичате последователни резултати, измервайте кръвното си налягане всеки ден по едно и също време.

Както винаги, не сме забравили да ви предложим и разглеждането на Топ 5 от най-популярните апарати за кръвно в момента.

Най-добрите апарати за кръвно

 1. Механичен апарат за кръвно Europharma

Започваме с един класически ръчен апарат за кръвно на изключително достъпна цена – 30 лева. Манометърът е контрастен за по-лесно разчитане на стойностите. Удобен е за употреба, а стетоскопът е скачен с маншета. Моделът разполага с противопрахов филтър и две години гаранция.

 1. Автоматичен апарат за кръвно Beurer 652289, модел ВМ 26

Ще намерите този апарат за кръвно на цена от 80 лева. Моделът притежава голям дисплей, отчитане на средната стойност на измерванията, както и възможност за показване на дата и час. Големият плюс на този модел е функцията за засичане на високо кръвно налягане или аритмия. Апаратът е с маншет за бицепса и идва в комплект с 4 батерии. Също така, можете да разчитате на функцията за индикиране на изтощени батерии.

 1. Автоматичен апарат за кръвно Omron M3 + адаптер

Третото ни предложение се радва на отлични отзиви и разполага с редица предимства. Моделът има графична скала за хипертония, индикатор за правилно поставен маншет, възможност за запаметяване стойностите на двама потребителя и функция за откриване на неравномерна сърдечна дейност. Обиколката на маншета е 22-42 см. Цената на този апарат е 128 лева.

 1. Автоматичен апарат за кръвно Sencor sbd 1470

Продължаваме с един модел за китка. При него ще можете да ползвате функции като регулиране на маншета и възможност за въвеждане на дата и час. Апаратът има вградена памет за запаметяване на 60 измервания и индикатор за сърдечна аритмия. Стойностите лесно се четат на голям LED дисплей и има показател за изтощени батерии. Цена – 40 лева.

 1. Автоматичен апарат за кръвно Medisana bw 315

За финал ви предлагаме още един модел за китка, който разполага с памет за двама потребителя и измервания до 120 броя на човек. Резултатите се класифицират в различни цветове, което сигнализира дали имате прекалено високо кръвно и има ли опасност от хипертония. Моделът има функция за измерване за пулса и работи с батерии. Гаранцията е 3 години и ще го намерите на цена от 45 лева.

Редовното измерване на кръвното налягане у дома може да ви спести редица главоболия на един по-късен етап. Освен това, ако разполагате с апарат за кръвно вкъщи, вие спокойно ще можете да си гарантирате една добра и постоянна грижа за вас и вашето сърце.

Благодарение на тази статия вече сте по-информирани и запознати с важните характеристики при избора на апарат за кръвно. Остава само да вземете решение и да изберете модел.

Надяваме се, че сме били полезни.